top of page

Katten bij elkaar, gaat dat wel goed?

De meest gestelde vraag over het kattenpension is of het goed gaat dat vreemde katten bij elkaar in een ruimte leven. Het antwoord daarop is 'Ja'.  Uiteraard is opvang in een gemeenschappelijke ruimte in een kattenpension niet voor elke kat de beste optie.

Geen eigen territorium

De katten zijn hier allemaal tijdelijk en er is dan ook 'niets van iemand'. De katten hoeven niets te verdedigen, er is geen enkele kat de 'eigenaar van het huis'. De katten respecteren elkaar en gaan op hun eigen manier met elkaar om. Soms vinden katten elkaar helemaal leuk en spelen de hele dag of gaan zelf samen slapen. Voor andere katten hoeft dit niet zo en die vinden het prima, doen hun eigen ding, maar hebben geen behoefte aan interactie met een andere kat. 

Het lastigste voor de katten zijn de breng en haalmomenten. Op dat moment ruiken ze de geur van thuis, denk aan het reismandje en 'horen' ze thuis, stemmen van de eigenaren. Op die momenten kan het gevoel van territorium wel aanwezig zijn. Daarom houden we deze momenten zo kort mogelijk.

Waarom zou ik kiezen voor Kyaros?

Wij willen het verschil maken met de kwaliteit van dienstverlening, denk daarbij zowel aan de kamerinrichting als aan het persoonlijk contact. Zo zitten we nooit met teveel katten in het pension waardoor we altijd flexibel zijn, een dagje langer is dan ook geen probleem.

Als u het fijn vindt om tijdens de vakantie te horen hoe het gaat, dan doen we dat. Zonder extra kosten, gewoon omdat wij weten hoe het is om de katjes achter te moeten laten. 
 

Kamers

De kattenkamers hebben allemaal vloerverwarming, airco en 24/7 mechanische ventilatie.  

Welke kat komt in welke kamer?

Uiteindelijk gaat het erom dat de kat ook een fijne vakantie heeft. De groep is daarbij van grote invloed. Afhankelijk van wie er op het moment bij ons verblijven kunnen we bepalen welke kamer het beste past. We kijken altijd naar de thuis situatie. Binnen katten, blijven bij ons (in principe) ook binnen en buitenkatten mogen bij ons ook naar buiten. Uiteraard mag u ook een voorkeursverblijf doorgeven.

Verdeling van de energie 
In het pension vind ik het belangrijk dat de katten het echt fijn hebben. Daarmee bedoel ik dat de katten zich op hun gemak voelen en dus gaan en staan waar ze willen. Daarvoor letten wij op de verdeling van de katten in de kamers, dat doen we vooral op basis van de energie. Als in een kamer katjes rondlopen met een energie van een kat van 6 maanden, is het niet fijn om daar een 'omaatje' van 16 bij te zetten. De leeftijd is daarbij niet leidend, want een kat van 10 kan energieker zijn dan een kat van 3.

Wat krijgen de katten te eten?

Onze prijzen zijn alles inclusief, voeding zit hier dus ook bij. De katten krijgen de gehele dag hoogwaardige brokken van Royal Canin aangeboden in voerspellen. Deze voerspellen helpen met een goede balans in de aangeboden hoeveelheid eten, het voorkomt dat de bak in 1 x leeg geschrokt kan worden en nodigt uit tot spel om het eten een interessante bezigheid te maken. Hiernaast krijgen de de dieren 2 x daags wat lekkers. Dat is afwisselend nat voer, een kattensnack of wat vers vlees of vis. Uiteraard houden we rekening met uw voorkeuren en eventuele allergieën.

Hoe wordt een kat geïntroduceerd in de groep?

We proberen het breng moment zo korte mogelijk te houden, zie ook vraag 1. Zodra de kat het mandje uit is en de eigenaren weg zijn kan de kat echt starten met wennen. Het kennismaken mag de kat op zijn eigen tempo doen, de kat kan daarbij best even onrustig zijn. Er wordt best wel eens geblazen en gegromd, dat mag ook als essentieel onderdeel van de kattentaal. Het is even aftasten wie er zijn en wie er binnen komt. De kat gaat elk hokje en mandje in en uit op een uitgebreide verkenning door de kamer, daarna nemen ze een lekker plekje in. 

Gaat het ook wel eens niet goed? 
In de bijna 12 jaar dat ik het kattenpension nu heb, heb ik een ruime ervaring met het samengaan van de katten. Het gaat nooit echt fout, wel is het voorgekomen (zelden) dat het voor bepaalde katten lastiger is om een plek in de groep te vinden. Dit zijn eigenlijk altijd dieren die een zintuig missen, denk aan blinde of dove katten. Zij missen een deel van de kattentaal wat het lastiger maakt om zich in de groep thuis te voelen. Mocht u een kat hebben die een zintuig mist, neem contact op dan kan ik kijken hoe we uw kat eventueel kunnen opvangen.

Geeft een kattenpension stress voor de kat?

Als het aan de kat lag is elke dag hetzelfde, katten houden van een vast dagritme. Met uw vakantie doet u de kat dus geen plezier en aangezien u tijdens een vakantie van huis bent is 'alles anders', dat geeft in meer of mindere mate stress. Of u de kat thuis houdt of de kat naar een pension brengt maakt daarin niet uit. Een kat kan ook veel stress ervaren van alleen zijn. Het is per kat afhankelijk wat de beste optie is.

 

Tip 1:

Denkt u eens mee vanuit de positie van de kat: De kat voelt al aan dat u op vakantie gaat, zag misschien de koffers al tevoorschijn komen, moet in een reismandje en dan ook nog een rit in de auto. Al met al een spannende belevenis voor de kat, hoe vaker de kat dit meemaakt hoe lager de invloed op het stressniveau zal zijn. U kunt de kat helpen door zo volledig mogelijk in het vaste ritme te blijven tot u de kat heeft weggebracht. Laat de koffers dus nog even op zolder staan. Breng de kat weg op een rustig moment, zodat u niet overhaast de kat hoeft te 'vangen'. 

Tip 2:

Let op uw eigen emotie, vindt u het heel lastig om uw kat weg te brengen kan het voor de kat makkelijker zijn als iemand anders dat voor u doet. Denk daarbij ook aan uw kinderen, is het handig om hen mee te nemen bij het wegbrengen? Katten voelen emoties feilloos aan en kunnen deze zelfs overnemen. Uiteraard mag u ook de kat direct (met mand) overdragen aan mij. 

Katten bij elkaar, gaat dat wel goed?
Welke kat komt in welke kamer?
Waarom zou ik kiezen voor Kyaros?
Wat krijgen de katten te eten?
​Hoe wordt een kat geïntroduceerd in de groep?
Geeft een kattenpension stress voor de kat?
bottom of page